top of page

Μετρό-Πόλιταν φοιτητική ζωή

Ειρήνη Πεκλάρη

Ήρθε και άλλαξε την πόλη ή τελικά πολλή φασαρία για το τίποτα;


Είναι η νέα μας πραγματικότητα και πρέπει να το εντάξουμε στην καθημερινότητα μας, λένε κάποιοι. Είναι πράγματι τόσο χρηστικό; Και αν ναι, αυτό ισχύει για όλους;


Εντάξει, παιδιά, ζούμε ιστορικές στιγμές. Το μετρό της Θεσσαλονίκης είναι εδώ με ευτράπελα, απρόοπτα, μία ευθεία γραμμή με μόλις 13 στάσεις, “βόλτες” δίπλα στις ράγες, αλλά λειτουργεί (ναι, όντως!) και εμείς ακόμα προσπαθούμε να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορούμε να πάμε από τη μια άκρη της πόλης στην άλλη, χωρίς να ιδρώσουμε μέσα σε ένα λεωφορείο-σάουνα. Το κλασικό αστείο στις παρέες για το υποτιθέμενο υπερσύγχρονο μετρό που θα γίνει κάποια στιγμή στη Θεσσαλονίκη πλέον αποτελεί παρελθόν. Η συζήτηση στις παρέες πλέον έχει αλλάξει με τον έναν να λέει ότι θα πάρει το μετρό, για να πάει στη δουλειά του, η άλλη, για να πάει στη σχολή της και ο άλλος, για να πάει για καφέ από το συντριβάνι στη Βενιζέλου.


Το μετρό της Θεσσαλονίκης, που ξεκίνησε τη λειτουργία του τέλη Νοεμβρίου του 2024, έχει ήδη αρχίσει να μεταμορφώνει την καθημερινότητα των φοιτητών της πόλης. Η βασική (και μοναδική) γραμμή, με 13 σταθμούς, περνά από κομβικά σημεία της πόλης, ενώ οι σταθμοί «Πανεπιστήμιο» και «Σιντριβάνι» πέφτουν καρφί στην πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ. Αυτό σημαίνει ότι πλέον δεν χρειάζεται να παίζεις Τζόκερ, για να πετύχεις αστικό που να μην είναι τίγκα στις 8 το πρωί. Έτσι, η πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο γίνεται πλέον ταχύτερη και πιο άνετη. Οι φοιτητές εκφράζουν την ικανοποίησή τους, καθώς το μετρό μειώνει σημαντικά τον χρόνο μετακίνησης προς τις σχολές τους, απαλλάσσοντάς τους από την κυκλοφοριακή συμφόρηση και την αναμονή στα λεωφορεία. 


Πλέον ξέχνα τις καθυστερήσεις και την ταλαιπωρία, οι συρμοί έρχονται στην ώρα τους, οι στάσεις είναι προβλέψιμες, και η διαδρομή  από τη μια άκρη της γραμμής στην άλλη απαιτεί το πολύ 15 λεπτά. Με το μετρό, ο χρόνος μετακίνησης έχει μειωθεί αισθητά, με τη συχνότητα δρομολογίων στις ώρες αιχμής να αγγίζει τα 3,5 λεπτά. Τέλος το στρίμωγμα στον ΟΑΣΘ, στο μετρό μπαίνεις, κάθεσαι και αναπνέεις ελεύθερα. Φεύγεις από το σπίτι γνωρίζοντας ότι σε 3 λεπτά θα έρθει ο συρμός και ότι θα φτάσεις στη σχολή στην ώρα σου. Μοιάζει σχεδόν εξωπραγματικό για όσους έχουμε μεγαλώσει με τον ΟΑΣΘ. Και τέλος -κακά τα ψέματα-  το μετρό μας ανεβάζει level ως πόλη. Οι σταθμοί είναι μοντέρνοι, οι συρμοί αθόρυβοι, και όλο αυτό το vibe του «κατεβαίνω στον σταθμό, παίρνω το μετρό, φτάνω σε λίγα λεπτά» σε κάνει να νιώθεις λίγο πιο... Ευρωπαίος. Κάτι που θα έπρεπε να είναι δεδομένο και αυτονόητο και όχι πολυτέλεια βέβαια, αλλά ακόμα και οι πιο ευλαβικά πιστοί είχαν πάψει πλέον να το πιστεύουν.


Κατεβαίνοντας στη στάση “Πανεπιστήμιο” συναντάς κυρίως νέους, αγόρια και κορίτσια, φοιτητές που γυρνούν από τις σχολές τους και άλλους που κατεβαίνουν κέντρο για τον πρώτο καφέ της ημέρας με την παρέα. 

Πηγή: Φοιτητικά Νέα
Πηγή: Φοιτητικά Νέα

Η Μαρία, φοιτήτρια της Ιατρικής Σχολής, αναφέρει: "Παλαιότερα, χρειαζόμουν τουλάχιστον 30 λεπτά με το λεωφορείο, για να φτάσω στη σχολή μου, ενώ τώρα με το μετρό φτάνω σε μόλις 10 λεπτά’’.


Ωστόσο, η μετάβαση στο νέο μέσο μεταφοράς δεν ήταν χωρίς προκλήσεις. Ο Γιώργος, φοιτητής της Γαλλικής Φιλολογίας, σημειώνει: "Την πρώτη φορά που χρησιμοποίησα το μετρό, ένιωσα λίγο μπερδεμένος με τις διαδρομές και τους σταθμούς, αλλά σύντομα το συνήθισα." 

Η Άννα, φοιτήτρια του Τμήματος Οικονομικών, επισημαίνει: "Πλέον δεν ανησυχώ για την κίνηση ή την εύρεση πάρκινγκ”.


Αν έλεγες πριν λίγα χρόνια σε έναν φοιτητή της Θεσσαλονίκης ότι θα φτάνει στη σχολή του στην ώρα του, χωρίς να κολλήσει στην Εγνατία, χωρίς να μετράει πόσα λεωφορεία πέρασαν, πριν καταφέρει να μπει σε ένα, πιθανότατα θα γελούσε. Τώρα, όμως, με το Μετρό, η καθημερινή μετακίνηση των φοιτητών άλλαξε επίπεδο.


Το Μετρό της Θεσσαλονίκης: Ένας «μονόπλευρος» σύμμαχος για τους φοιτητές;


Αν είσαι φοιτητής και μένεις στα ανατολικά, τότε συγχαρητήρια! Έχεις πλέον μια σύγχρονη, γρήγορη και αξιόπιστη επιλογή, για να φτάνεις στη σχολή σου. Αλλά αν το σπίτι σου βρίσκεται δυτικά; Λυπάμαι, αλλά για σένα το μετρό είναι περισσότερο… urban legend παρά καθημερινή πραγματικότητα. Ο Εύοσμος, η Σταυρούπολη, η Νεάπολη –περιοχές όπου ζει ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών– είναι εντελώς αποκομμένες από το μετρό. Αυτό σημαίνει ότι η μόνη επιλογή παραμένει ο ΟΑΣΘ και, ειλικρινά, όλοι ξέρουμε πόσο αξιόπιστη είναι αυτή η επιλογή. Η δυτική πλευρά της πόλης, που φιλοξενεί χιλιάδες φοιτητές, έχει μείνει εκτός σχεδιασμού –τουλάχιστον προς το παρόν, χωρίς να υπάρχει κανένας σχεδιασμός ούτε καν μελέτες.


Ανατολικά ναι, αλλά και πάλι όχι για όλους.


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μετρό διευκολύνει σημαντικά όσους μένουν κοντά στις στάσεις του. Οι φοιτητές που ζουν σε περιοχές όπως η Μαρτίου ή ακόμα και η Νέα Ελβετία κερδίζουν πολύτιμο χρόνο και γλιτώνουν την καθημερινή μάχη με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Η Καλαμαριά  και οι πιο απομακρυσμένες γειτονιές της ανατολικής Θεσσαλονίκης μένουν για την ώρα εκτός παιχνιδιού. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι τον Νοέμβριο του 2025 θα δοθεί σε χρήση και η επέκταση της Καλαμαριάς με 5 ακόμα σταθμούς. Έτσι, αν νοικιάζεις σπίτι λίγο πιο μακριά –και πολλοί φοιτητές το κάνουν λόγω χαμηλότερων ενοικίων– τότε το μετρό δεν αλλάζει ιδιαίτερα την καθημερινότητά σου και μέχρι την επέκταση θα εξακολουθούν να βασίζονται στον ΟΑΣΘ.


Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι  μέχρι να γίνουν οι επεκτάσεις, κάποιοι θα πηγαίνουν στο Πανεπιστήμιο με χαλαρό καφέ στο χέρι, και κάποιοι θα συνεχίσουν να δίνουν μάχη, για να χωρέσουν στο αστικό.


Αν και δεν υπάρχουν ακριβή δεδομένα για τον αριθμό των φοιτητικών πάσο που έχουν εκδοθεί ή τον αριθμό των εισιτηρίων που επικυρώνονται στον σταθμό "Πανεπιστήμιο", η συνολική επιβατική κίνηση του μετρό ανέρχεται σε περίπου 43.000 επιβάτες ημερησίως. Παρά τα οφέλη, έχουν σημειωθεί και ορισμένα προβλήματα. Τον Ιανουάριο του 2025, μια τεχνική βλάβη στον σταθμό του ΟΣΕ προκάλεσε αναστάτωση στους επιβάτες, ενώ την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου έπαθε black out για μιάμιση ώρα. Και να ήταν μόνο αυτές… Ένας φοιτητής σχολίασε χιουμοριστικά: "Μία φορά είπα να πάω στη σχολή μου, αλλά μάλλον κάποιος δεν θέλει να πάω." 


Οικονομική Διάσταση – Κόστος Μετακινήσεων


Το εισιτήριο για το μετρό κοστίζει 0,60€ για διαδρομή διάρκειας 70 λεπτών, με δυνατότητα απεριόριστων μετεπιβιβάσεων. Ενώ, για τους φοιτητές, το μειωμένο εισιτήριο ανέρχεται στα 0,30€, καθιστώντας το μετρό μια οικονομική επιλογή για τις καθημερινές τους μετακινήσεις. Για την απόκτηση του μειωμένου εισιτηρίου, απαιτείται η έκδοση προσωποποιημένης κάρτας ThessCard, η οποία είναι ξεχωριστή για το μετρό και τα λεωφορεία. 


Η Νόπη, φοιτήτρια Παιδαγωγικού, μας είπε:


“Μένω Φάληρο και σε 10 λεπτά είμαι κέντρο. Ποιο κέντρο; Στο μάθημα! Σοκ και δέος. Δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο. Το πιο κοντινό σε αυτήν την εμπειρία ήταν η τηλεμεταφορά στα όνειρά μου”.

Και τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι η λειτουργία του μετρό έχει και περιβαλλοντικά οφέλη. Με λιγότερα οχήματα στους δρόμους και μειωμένη κυκλοφοριακή συμφόρηση, η πόλη αποκτά μια πιο βιώσιμη μορφή μετακίνησης. Η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του θορύβου βελτιώνει την ποιότητα ζωής όχι μόνο των φοιτητών, αλλά και όλων των κατοίκων της Θεσσαλονίκης.


Και κάπως έτσι, το μετρό της Θεσσαλονίκης έγινε από ανέκδοτο... πραγματικότητα! Οι φοιτητές πλέον δεν θα μετρούν τα χρόνια που πέρασαν χωρίς μετρό, αλλά τα λεπτά που θα τους γλιτώνει από την κίνηση στην Εγνατία. Βέβαια, το αν θα γίνει τελικά το απόλυτο φοιτητικό στέκι (με σημείο συνάντησης τη στάση «Πανεπιστήμιο») μένει να το δούμε.


 
 
 

Comments


bottom of page