Με αφορμή την έκδοση του 2ου τεύχους του περιοδικού «Thinking Abyss» με αφιέρωμα «Η Gen Z στην Παγκόσμια Δίνη της Κάλπης» και συγκεκριμένα την συγγραφή άρθρου για την εκλογική συμπεριφορά των νέων στις εκλογές στην Μεγάλη Βρετανία το 2024, συνομίλησα για το ζήτημα με την Μαρίνα Πρεντούλη - Αναπληρώτρια Επίκουρη Καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης & Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Ανατολικής Αγγλίας.

- Ποια ήταν η πολιτική συγκυρία στην Βρετανία που προηγήθηκε και καθόρισε το αποτέλεσμα των των εκλογών;
Η εκλογή των Εργατικών ήρθε μετά από πολύ δύσκολη πολιτική περίοδο αφού είχε προηγηθεί το Brexit που επηρέασε την οικονομία της χώρας (εργατικό δυναμικό) και η πανδημία (αριθμός νεκρών, σκάνδαλα Party gate). O κόσμος κουράστηκε με τους Συντηρητικούς και ήθελε μια αλλαγή προς κάτι διαχειριστικό και καλύτερο. Ωστόσο, το σύνολο των ψήφων των Εργατικών ήταν μικρότερο από παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις που δεν βγήκε κυβέρνηση, πετυχαίνοντας, όμως, να κερδίσει τις κρίσιμες περιοχές σύμφωνα με το first past the post system.
-Ποια είναι η ενασχόληση των νέων με την πολιτική και με ποιους τρόπους εκφράζεται;
Σε αντίθεση με τις αναλύσεις πολιτικών αναλυτών, δημοσιογράφων κτλ. η νεολαία πάντα ενδιαφερόταν με την πολιτική, απλώς έχει αλλάξει ο τρόπος συμμετοχής. Η πολιτική δεν γίνεται μόνο μέσα στο κοινοβούλιο, αλλά μέσα από την στάση σε ταυτοτικά κοινωνικά ζητήματα. Η εξαίρεση ήταν το 2017 με την εμφάνιση του Τζέρεμι Κόρμπιν και τον ενθουσιασμό που αυτός προκάλεσε για την εκλογική συμμετοχή των νέων ανθρώπων. Για να συμμετάσχουν νέοι σε εκλογές πρέπει να υπάρχουν και οι επιλογές για ένα καλύτερο μέλλον, όπως το 2010 με τις κινητοποιήσεις για τα δίδακτρα και γενικότερα εναντίον των πολιτικών λιτότητας.
- Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι και οι νέες Βρετανοί και Βρετανίδες και ποια συναισθήματα αναπτύσσουν απέναντι στις αδυναμίες της Βρετανικής Κοινωνίας;
Ένα βασικό πρόβλημα είναι η εκπαίδευση, όπου φανερώνεται η έλλειψη προσωπικού σε συνδυασμό με την αδυναμία κρατικής επιχορήγησης στα πανεπιστήμια. Ως καταστροφική συνέπεια να δημιουργείται ένα τεράστιο χρέος για την νέα γενιά αφού αποφοιτήσει, το οποίο πρέπει να ξεπληρώσει. Αυτό οδηγεί πολλές φορές στον κοινωνικό αποκλεισμό και την ελαχιστοποίηση ευκαιριών εργασίας, με συνέπεια τη συγχώνευση πανεπιστημιακών τμημάτων και την αντίληψη περί εκπαίδευσης με όρους ελεύθερης αγοράς. Η ανεργία είναι πολύ μεγάλη, η προσφορά εργασίας αφορά κυρίως χαμηλόμισθες θέσεις και επικρατεί συνεχής επισφάλεια. Η κλιματική κρίση αποτελεί επίσης τεράστιο ζήτημα με μεγάλες κινητοποιήσεις από την πλευρά της νεολαίας.
- Ποια είναι η εκλογική συμπεριφορά των νέων απέναντι στα πολιτικά κόμματα της χώρας και πώς τα κόμματα απαντάνε στις ανάγκες τους;
Υπάρχουν δυο βασικά κόμματα Συντηρητικοί και Εργατικοί και το εκλογικό σύστημα είναι πλειοψηφικό. Μια αντισυστημική μορφή πολιτικής αποτέλεσε η εκλογή του Τζερεμι Κορμπιν ως οξυγόνο εκδημοκρατισμού και συμμέτοχης στη βρετανική κοινωνία για να αλλάξουν τα πράγματα, αντίθετα σήμερα η κυβέρνηση των Εργατικών είναι μετριοπαθής και δεν δημιουργεί προσδοκία, όραμα και αφήγημα που να ενέχει τις νέες γενιές. Έτσι, η άνοδος της άκρας δεξιάς θα συνεχιστεί γιατί δίνει μια ψεύτικη διέξοδο στις ανασφάλειες των αποκλεισμένων και περιθωριοποιημένων κοινωνικών ομάδων.
-Ποια ήταν η αντίδραση των νέων απέναντι στον πόλεμο στην Γάζα και σε ποιον βαθμό επηρέασε την πολιτική τους αντίληψη και κατ' επέκταση την ψήφο τους στις εκλογές;
Η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στις πορείες για την Γάζα που κατά πλειοψηφία οργανώθηκαν από μουσουλμανικές κοινότητες και αντιρατσιστικές και αντιπολεμικές συλλογικότητες και στις οποίες συμμετείχαν οι φοιτητές, το μποϊκοτάζ στην πώληση όπλων της Βρετάνιας στο Ισραήλ και η νερόβραστη στάση της βρετανικής κυβέρνησης απέναντι στο Ισραήλ, οδήγησε στις απώλειες χιλιάδων ψήφων μειονοτήτων και νέων προοδευτικών ανθρώπων. Αποκορύφωμα ανεξάρτητοι βουλευτές με στήριξη από την τοπική κοινότητα, θέτοντας στο επίκεντρο το θέμα της Γάζας, να καταλαμβάνουν έδρες σε ασφαλείς περιοχές των Εργατικών.
-Ποιες προκλήσεις θα αντιμετωπίσουν οι νέοι/νέες στην σύγχρονη βρετανική πραγματικότητα; Πώς αυτές θα επηρεάσουν την πολιτική τους στάση και πως θα αντιμετωπιστούν από το Βρετανικό πολιτικό σύστημα;
Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η βία και ο ρατσισμός της άκρας δεξιάς με τα πογκρόμ εναντίον μεταναστών, με ορατό κίνδυνο να αυξηθεί η δράση πολιτικών κομμάτων με τέτοιες ιδέες όπως το κόμμα του Φάρατζ και τους Εργατικούς να μην αλλάζουν ουσιαστικά την ζωή των νέων Βρετανών, όπως είχαν υποσχεθεί. Χρειάζεται μια ριζική αλλαγή του οικονομικού και πολιτικού συστήματος από την κοινωνία για την ίδια την κοινωνία.
Comments