top of page

Εγώ σάς ψήφισα. Εσείς ποιοι νομίζετε ότι είστε;

Εικόνα συγγραφέα: Νικήτας ΠαπαδόπουλοςΝικήτας Παπαδόπουλος

Ήταν 7 Ιουλίου 2019 και η Νέα Δημοκρατία με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη κέρδισε τις εθνικές εκλογές νικώντας το τότε κυβερνόν αριστερό κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ. Το status quo είχε πλέον επιστρέψει στην Ελλάδα. Το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της χώρας, με τους περισσότερους διατελέσαντες πρωθυπουργούς και τα περισσότερα χρόνια στην ηγεσία της κυβέρνησης, επέστρεψε. 


Ο Μητσοτάκης παρουσιάστηκε στον λαό με μια φιλελεύθερη καπιταλιστική ατζέντα σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής πίεσης λόγω των χειρισμών της οικονομίας της χώρας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Την αναταραχή της τελευταίας δεκαετίας ακολούθησε μια ελπίδα σταθερότητας με το πρόγραμμα που κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 


REUTERS/Bernadett Szabo
REUTERS/Bernadett Szabo

Η νέα κυβέρνηση έλαβε δραστικά μέτρα από την αρχή της νέας θητείας της. Στα κοινωνικά ζητήματα, η θέσπιση του αντικαπνιστικού νόμου, οι νέοι νόμοι για την προστασία των ζώων, η έναρξη χρήσης του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης «112», έθεσαν θετικά θεμέλια για τα επόμενα χρόνια της ΝΔ. Οικονομικά, οι φόροι μειώθηκαν και ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 21,8% ξεπερνώντας την τάση του πληθωρισμού που ήταν στο 15,1%. Σε θέματα ασφάλειας, υπεγράφησαν αμυντικές συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τη Γαλλία, ενώ η χώρα προχώρησε στην επέκταση των συνόρων της στο Ιόνιο Πέλαγος. Η κυβέρνηση ήταν επίσης ικανή στη διαχείριση κρίσεων, καθώς αντιμετώπισε τη διασπορά του COVID-19 και τους θανάτους που προκλήθηκαν από αυτόν, σε αξιοπρεπή επίπεδα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες με καλύτερα Εθνικά Συστήματα Υγείας. Τα μέσα που χρησιμοποίησε η ελληνική κυβέρνηση για την καταπολέμηση της πανδημίας αμφισβητήθηκαν, αλλά η Ελλάδα κατάφερε να αποφύγει τη μεγάλη κρίση που πέρασαν άλλοι κραταίοι Ευρωπαίοι εταίροι (π.χ. Ιταλία). Επιπλέον, η Ελλάδα απέτρεψε τη μεταναστευτική κρίση που προκάλεσε η Τουρκία τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020. Τέλος, η νέα κυβέρνηση ψηφιοποίησε πολυάριθμες γραφειοκρατικές διαδικασίες αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα σε πρωτόγνωρα επίπεδα για τη χώρα.


Ήταν 28 Φεβρουαρίου 2023, 11:21 μ.μ., όταν ένα επιβατηγό και ένα εμπορικό τρένο συγκρούστηκαν στα Τέμπη, γεγονός που προκάλεσε παγκόσμιο σοκ. 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα, η κυβέρνηση απολογήθηκε, ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής παραιτήθηκε και οι ερωτήσεις ως προς το τι πραγματικά έγινε ξεκίνησαν, με τις θεωρίες να ποικίλλουν. Γιατί δεν μπόρεσε να αποφευχθεί η συντριβή. Το φταίξιμο ρίχτηκε -και συνεχίζει- ολοκληρωτικά στον σταθμάρχη στη Λάρισα, καθώς έβαλε εσφαλμένα το τρένο σε άλλες ράγες, ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι πολλά πράγματα πήγαν στραβά πέρα από το ανθρώπινο λάθος. Δεν υπήρχε κανένα προηγμένο τεχνολογικό σύστημα, για να αποτρέψει το συμβάν, παρόλο που η Ελλάδα είχε λάβει χρήματα από την ΕΕ, προκειμένου να αναπτύξει τηλεδιοίκηση. Κάποιοι ζήτησαν την παραίτηση του Μητσοτάκη, αλλά αυτό δεν κράτησε πολύ. Οι προγραμματισμένες εθνικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο του 2023 και η Νέα Δημοκρατία αύξησε τα ποσοστά της από το ’19, καθώς το ατύχημα στα Τέμπη δεν φάνηκε να επηρεάζει το αποτέλεσμα των εκλογών. 


Ήταν 18 Ιανουαρίου 2025, όταν κυκλοφόρησε νέο βίντεο από το ατύχημα στα Τέμπη. Επρόκειτο για την ηχογράφηση μιας κλήσης μεταξύ των χειριστών του 112 και ανθρώπων που βρίσκονταν στο τρένο. Αυτό απέδειξε ότι πολλοί άνθρωποι πέθαναν από έκρηξη, μετά την αρχική σύγκρουση. Η αιτία του δυστυχήματος που δόθηκε από την κυβέρνηση ήταν διαφορετική από πανεπιστημιακές έρευνες. Το νέο βίντεο και τα ευρήματα των διάφορων ερευνών από αυτά τα πανεπιστήμια ξεκίνησαν ένα νέο κύμα διαμαρτυριών. Πλέον, η άποψη ότι η κυβέρνηση συγκάλυψε το ατύχημα και ότι φταίει για το ατύχημα είναι η πιο διαδεδομένη. Σε οποιαδήποτε υγιή δημοκρατία στον κόσμο, η κυβέρνηση θα παραιτούνταν και η αλήθεια θα έβγαινε στη φόρα. Δυστυχώς, η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, δεν ανταποκρίνεται στα πρότυπά της. 


Υψηλόβαθμα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ανέφεραν συγκεκριμένα πως οποιαδήποτε από αυτές τις συνωμοσίες είναι προσβλητικές και απαράδεκτες. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ανέφερε ότι όσοι συμμετέχουν στις διαδηλώσεις αποτελούν υποστηρικτές της Ζωής Κωνσταντοπούλου. ότι τα συλλαλητήρια είναι κατά βάση αντι-μητσοτακικά. ότι οι γονείς των θυμάτων τρέχουν το θέμα δικαστικά για τις αποζημιώσεις. Ο Μάκης Βορίδης, υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, δήλωσε ότι το περιστατικό στα Τέμπη είναι ένα ελάσσον θέμα και ότι συμβαίνουν πιο σημαντικά πράγματα που αφορούν την Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αλλάξει το αφήγημά του περίπου τρεις φορές λέγοντας: «λυπάμαι, θα το λύσουμε» και μετά «δεν το ήξερα» κι έπειτα πάλι «εμείς είμαστε αυτοί που θα βγάλουμε την αλήθεια, ντροπή στους υπόλοιπους». Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να μιλάτε έτσι; Εσείς και όλοι οι προκάτοχοί σας έχετε ενσταλάξει τον φόβο στον λαό. Ο λαός φοβάται να ταξιδέψει και να στείλει τα παιδιά του οπουδήποτε και εσείς μιλάτε με αυτό το ύφος. Ναι, έχετε κάνει πολλά καλά για τη χώρα, αλλά ειλικρινά ποιος σας δίνει το δικαίωμα να μιλάτε έτσι; Και για να είμαι δίκαιος μαζί σας, αναγνωρίζω την ανεπάρκεια της αντιπολίτευσης όπως και τον τυχοδιωκτισμό της Ζωής Κωνσταντοπούλου, αλλά… γιατί τόση αλαζονεία;  Γιατί τόση αλαζονεία από το κόμμα που προτίμησε να διώξει έναν πρώην πρωθυπουργό από το κόμμα, επειδή πολιτικά διαφώνησε με τον Μητσοτάκη, αλλά διατηρεί ακόμα τον Κώστα Καραμανλή κοντά του ως βουλευτή; Όπως είπε και ο Γεωργιάδης: “ Ξέρετε πόσες συμβάσεις ΕΣΠΑ δεν ολοκληρώνονται; Την έκανε πολύ σωστά τη δουλειά του ο Καραμανλής”. Ανάλογες δηλώσεις που σε κάνουν να σκέφτεσαι, πώς είναι αυτό το πρότυπο μιας καλής δουλειάς; Τι θα συνέβαινε, αν είχε κάνει κακή δουλειά; Ο λαός αξίζει να αισθάνεται θυμωμένος και λυπημένος, αλλά κυρίως, οι γονείς των νεκρών αξίζουν να μάθουν την αλήθεια και να δουν ότι κάποιος θεωρήθηκε υπεύθυνος για τον θάνατο των αγαπημένων τους προσώπων. 


Έχετε κάνει κάποια θετικά έργα για τη χώρα, μα το ερώτημα που παίζει στο κεφάλι μου είναι ένα…


 “Αγαπητοί κύριοι και κυρίες της Νέας Δημοκρατίας, ποιοι νομίζετε ότι είστε;” Ίσως λίγος χρόνος μακριά από την εξουσία να κάνει καλό και σε σας και σε όλους εμάς.


Comments


bottom of page