Σχεδόν δύο χρόνια πέρασαν από την «μαύρη νύχτα» της 28ης Φεβρουαρίου που σημειώθηκε η σιδηροδρομική τραγωδία στην οποία 57 ψυχές χάθηκαν άδικα στα Τέμπη αφήνοντας πίσω τους ένα βουβό πένθος, αναπάντητα «γιατί» και μια κοινωνία που αρνείται να ξεχάσει. Οι οικογένειες των θυμάτων, οι φίλοι και οι φίλες, οι συμπολίτες τους, συνεχίζουν να κουβαλούν το βάρος της απώλειας, μετατρέποντας τη θλίψη σε φωνή και τη μνήμη σε αγώνα για δικαιοσύνη. Κάθε εκδήλωση, κάθε κερί που ανάβει, κάθε σύνθημα που αντηχεί στις πορείες, είναι ένας φόρος τιμής σε εκείνους και εκείνες που δεν γύρισαν ποτέ σπίτι τους.
Πανεπιστήμια, σχολεία, πλατείες, δρόμοι γέμισαν με ανθρώπους που αρνούνται να αφήσουν τη λήθη να σκεπάσει την αλήθεια. Κάθε πράξη μνήμης αποτελεί μια υπενθύμιση πως αυτοί και αυτές που χάθηκαν δεν θα ξεχαστούν ποτέ. Οι παρακάτω εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιήθηκαν αυτά τα δύο χρόνια έχουν αναδειχθεί σε μια μαζική έκφραση συλλογικής συνείδησης, ενδυναμώνοντας τη φωνή της κοινωνίας που απαιτεί την δικαίωση των 57.
Τις πρώτες μέρες του Μαρτίου 2023 στην Ελλάδα: Μαθητές και μαθήτριες σε κάθε γωνιά της χώρας σχημάτισαν με τις τσάντες τους ή τα σώματα τους τις εξής χαρακτηριστικές φράσεις: «ΠΑΡΕ ΜΕ ΟΤΑΝ ΦΤΑΣΕΙΣ», «Η ΚΑΚΙΑ Η (Χ)ΩΡA, «ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ», «ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ», «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΤΕΜΠΗ 2023», «ΓΙΑΤΙ;».

6 Μαρτίου 2023 στην Αθήνα: Φοιτητές και φοιτήτριες τοποθέτησαν 57 καρέκλες έξω από το Υπουργείο Μεταφορών, πάνω στις οποίες είχαν τοποθετήσει κόκκινα γαρύφαλλα. Τα πανό τους έγραφαν «Οι ζωές μας μετράνε», «Ήταν φοιτητές ποτέ ξανά», «Οι συμφοιτητές μας λείπουν! Δεν ξεχνάμε- δεν συγχωρούμε. Δολοφόνοι!».
26 Φεβρουαρίου 2024 στη Θεσσαλονίκη: Το ΑΠΘ, το ΠΑΜΑΚ και το ΔΙΠΑΕ διοργάνωσαν κοινή εκδήλωση στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, τιμώντας τους 57 νεκρούς, εκ των οποίων οι 16 ήταν φοιτητές και φοιτήτριες των συγκεκριμένων ιδρυμάτων. Κύριοι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν εργαζόμενος στη Hellenic Train και γονέας θύματος-φοιτήτριας.
28 Φεβρουαρίου 2024 στη Θεσσαλονίκη: Tο Σωματείο Καθηγητών Χορού συμβολική δράση η οποία ξεκίνησε στις 19:22 και διήρκησε έως τις 23:30.57. Στο άγαλμα Βενιζέλου στήθηκαν 57 καρέκλες στις οποίες κάθισαν άνθρωποι κρατώντας ένα κεράκι. Οι καρέκλες δεν έπρεπε να αδειάσουν για όσες ώρες θα διαρκούσε ένα ταξίδι που θα είχε εκπληρωθεί.

3 Μαρτίου 2024 στη Λάρισα: Πραγματοποιήθηκε ο 1ος δρόμος Μνήμης για την τραγωδία των Τεμπών, ο οποίος διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Δρομέων Φαλάνης και με την συναίνεση του Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος Τέμπη 2023. Με τερματισμό στο «σημείο μηδέν» του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη 350 αθλητές έκαναν την απόσταση των 30 χλμ., ενώ στο τελευταίο χιλιόμετρο της διαδρομής έτρεξαν παιδιά και άλλοι συμμετέχοντες.


11 Οκτωβρίου 2024 στην Αθήνα: Περίπου 45.000 κόσμος κατέκλυσε το Καλλιμάρμαρο, όπου πραγματοποιήθηκε μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στη μνήμη των 57 αδικοχαμένων ψυχών. Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Σωκράτης Μάλαμας, η Τάνια Τσανακλίδου, ο Φοίβος Δεληβοριάς, οι "Κοινοί Θνητοί" και ο Λουδοβίκος των Ανωγείων τραγούδησαν αφιλοκερδώς ενώ η συναυλία μεταδόθηκε και μέσω live streaming για να φτάσει σε κάθε σημείο της χώρας.


14 Φεβρουαρίου 2025 στη Θεσσαλονίκη: H ομάδα Diversitas διοργάνωσε εκδήλωση στο ΑΠΘ, στην οποία συμμετείχαν η Μαρία Καρυστιανού, η πρόεδρος του συλλόγου «Συγγενείς Θυμάτων Τεμπών 2023», ο Παύλος Ασλανίδης, πατέρας θύματος και ο μηχανοδηγός Γιώργος Μανώλης. Οι ομιλητές/ομιλήτριες καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό το οποίο υπέβαλε ερωτήματα, καταδεικνύοντας την μεγάλη ανάγκη για τις απαντήσεις στα πολλαπλά ερωτήματα της τραγωδίας.
Eκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις, πορείες, απεργίες και διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν αυτά τα δύο χρόνια. Από την πρώτη μέρα μετά την τραγωδία των Τεμπών οι πολίτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη βγήκαν στους δρόμους. Στις 5 Μαρτίου, μεγάλες πόλεις και κωμοπόλεις συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Τις υπόλοιπες ημέρες πραγματοποιήθηκαν διαμαρτυρίες μικρότερης κλίμακας μέχρι και την 24ωρη γενική απεργία που ανακηρύχθηκε από την ΓΣΕΕ στις 16 Μαρτίου, η οποία μετατράπηκε σε διαδήλωση χιλιάδων ατόμων. Σύμφωνα με την Public Issue ότι στις μαζικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν εκείνες τις εβδομάδες συμμετείχαν συνολικά περίπου 2,5 εκατομμύρια πολίτες, χωρίς να υπολογίζονται οι μαθητές και οι μαθήτριες.
Με αφορμή την τραγική επέτειο του ενός έτους από το δυστύχημα των Τεμπών στις 28 Φεβρουαρίου του 2024 πραγματοποιήθηκαν απεργίες και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα με κεντρικό σύνθημα «Στέρεψαν τα δάκρυα και έγιναν οργή, το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί». Στις 26 Ιανουαρίου του 2025 πραγματοποιήθηκαν πολυπληθείς συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και σε άλλα 110 σημεία σε όλη την Ελλάδα, αλλά και αντίστοιχες κινήσεις στο εξωτερικό έπειτα από κάλεσμα του Συλλόγου «Συγγενών Θυμάτων Τεμπών» με κεντρικό σύνθημα «ΔΕΝ ΕΧΩ ΟΞΥΓΟΝΟ». Μάλιστα, η πρώτη διαδήλωση έγινε στις 25 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες. Στις 7 Φεβρουαρίου 2025 μαθητές/μαθήτριες, φοιτητές/φοιτήτριες και εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν μαζικά συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης.
Στις 28 Φεβρουαρίου 2025 αναμένεται αθρόα συμμετοχή στις μαζικές συγκεντρώσεις, πορείες και διαμαρτυρίες ενώ η χώρα «παραλύει«, καθώς εργαζόμενοι και εργαζόμενες συμμετέχουν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία, απαιτώντας δικαιοσύνη και δικαίωση για τις 57 ζωές που έφυγαν στα Τέμπη.
Comments