top of page

Από το δικαίωμα της ψήφου στην επιτυχία: Η εξέλιξη των Ελληνίδων στην πολιτική

Εικόνα συγγραφέα: Άννα ΓκέλιαΆννα Γκέλια

Έγινε ενημέρωση: 25 Σεπ 2024

Η Ελλάδα είναι η μητέρα της πολιτικής, είναι η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία. Οι Έλληνες ανέκαθεν συμμετείχαν στα κοινά, πράγμα που, ωστόσο, δεν ισχύει και για τις Ελληνίδες. Οι γυναίκες στην Ελλάδα έπρεπε να διανύσουν μια δύσκολη και μακροχρόνια πορεία, ώστε να φτάσουμε στη 

σημερινή πολιτική κατάσταση που η συμμετοχή των γυναικών, αν και δεν είναι τεράστια, είναι  σημαντική. Προς τιμήν, λοιπόν, όσων αγωνίστηκαν για τη θέση των Ελληνίδων στην πολιτική σάς παρουσιάζουμε το χρονικό της γυναικείας πολιτικής πορείας στην Ελλάδα.





1864   Αναγνωρίζεται η ιδιότητα του πολίτη στις γυναίκες.  


1887 Η Καλλιρρόη Παρρέν ιδρύει το έντυπο “Εφημερίς των Κυριών”, που αποτελεί το πρώτο περιοδικό για τα δικαιώματα της γυναίκας.


1920 Ιδρύεται  ο «Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας», γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη του φεμινιστικού κινήματος στην Ελλάδα.


1930 Ανακοινώνεται το προεδρικό διάταγμα της 5ης Φεβρουαρίου του 1930, μέσω του οποίου αναγνωρίζεται το δικαίωμα του εκλέγειν για τις Ελληνίδες, αλλά μόνο για τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές και μόνο για εκείνες που ήταν άνω των 30 χρονών και κατείχαν έστω το απολυτήριο του Δημοτικού. 


1934 Στις 11 Φεβρουαρίου οι Ελληνίδες ψηφίζουν  για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές.


1952 Οι Ελληνίδες αποκτούν το δικαίωμα ψήφου στις βουλευτικές εκλογές.

1953 Η Ελένη Σκούρα  από το κόμμα "Ελληνικός Συναγερμός" εκλέγεται ως η πρώτη γυναίκα βουλευτής.

1956 Η Λίνα Τσαλδάρη γίνεται η πρώτη γυναίκα υπουργός. Από τις 29 Φεβρουαρίου του 1956 μέχρι στις 5 Μαρτίου του 1958 χρημάτισε υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας.

1961 Εκλέγονται η Ασημίνα Γιάννου, η Ελένη Μπενά και η Μαρία Σβώλου.

1963 Εκλέγεται μόνο η Μαρία Γυφτοδήμου-Καραγιώργη.

1964 Επανεκλέγεται η Μαρία Γυφτοδήμου-Καραγιώργη και μαζί της εκλέγεται και η Ηρώ Λάμπρου του συνδυασμού «Ένωση Κέντρου».

1974 Οι πρώτες εκλογές της μεταπολίτευσης εκλέγουν τις Γιάννου Ασημίνα (Ε.Δ.Α.), Βλάχου Ελένη (ΝΔ), Συνοδινού – Μαρινάκη Άννα (ΝΔ), Ακρίτα Σύλβα (ΠΑΣΟΚ),Τσουδερού Βιργινία (ΕΚ/ΚΟΔΗΣΟ Ανεξ.), Μπουγά Ταρσή (Ν.Δ.) και Κουτήφαρη Λίνα (Ν.Δ.)

1975 Εντάσσεται η αρχή της ισότητας των φύλων στο Σύνταγμα της Ελλάδος. 

1977 Αυξάνεται ο αριθμός των εκλεγμένων γυναικών σε 12 γυναίκες.

1991 Η Αλέκα Παπαρήγα εκλέγεται ως η πρώτη γυναίκα αρχηγός κόμματος.

2004 Η  Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη γίνεται η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής.

2008/2009 Γίνεται η προσθήκη στο άρθρο 2 του ν. 3231/2004  του εξής αποσπάσματος: «Για την ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών αυτοτελών Κομμάτων, συνασπισμού συνεργαζόμενων Κομμάτων και ανεξαρτήτων, ο αριθμός των υποψηφίων βουλευτών, από κάθε φύλο, πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το 1/3 του συνολικού αριθμού των υποψηφίων τους, αντιστοίχως, σε όλη την Επικράτεια. Τυχόν δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με μισό της μονάδας και άνω.». Ως αποτέλεσμα το 2009 εκλέγονται πενήντα δύο γυναίκες βουλευτές.

2014 Εκλέγονται εξήντα έξι γυναίκες βουλευτές.

2015 Η Βασιλική Θάνου ορκίζεται πρωθυπουργός στην υπηρεσιακή κυβέρνηση.

2020 Στις 22 Ιανουαρίου η  Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 261 ψήφους.

2023 Το κυβερνητικό σχήμα  περιλαμβάνει 16 γυναίκες, εκ των οποίων οι 5 είναι υπουργοί (Κεραμέως, Μενδώνη, Ζαχαράκη, Κεφαλογιάννη Μιχαηλίδου), μία αναπληρώτρια υπουργός (Αγαπηδάκη) και 10 υφυπουργοί (Παπαδοπούλου, Χαραλαμπογιάννη, Μακρή,  Αλεξοπούλου, Σδούκου, Μάνη-Παπαδημητρίου, Βούλτεψη, Κεφάλα, Ράπτη, Λυτρίβη).

Από όσα αναφέρονται παραπάνω αποδεικνύεται η σημαντική πορεία των Ελληνίδων πολιτικών και ψηφοφόρων. Οι γυναίκες ήταν και είναι ένα αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι  της πολιτικής. Ως πολίτες οφείλουμε να στηρίξουμε τη γυναικεία φωνή μέσα στην πολιτική ζωή. Ως γυναίκες οφείλουμε να τις στηρίζουμε όσο πιο πολύ μπορούμε, αλλά και εμείς οι ίδιες να μη φοβόμαστε να ασχοληθούμε με την πολιτική, αν το επιθυμούμε. Η πολιτική είναι ένας σημαντικός τομέας για τη ζωή μας που πρέπει να σεβόμαστε. Ας στηρίζουμε τις γυναίκες όσο στηρίζουμε και τους άνδρες. Μόνο έτσι θα επιτευχθεί η πολιτική αλλά και η γενική ισότητα.


















Kommentare


bottom of page